Per-āa : Stanowiska kierownicze: rządzi grzędą

Chociaż zamężne i niezamężne kobiety mogły pracować bez piętna społecznego, ścisłe ograniczenia dotyczyły zawodów, które faktycznie mogły wykonywać. Najostrzejsze ograniczenia dotyczyły stanowisk biurokratycznych lub administracyjnych, zwłaszcza pracy dla państwa, chociaż w prywatnych gospodarstwach domowych kobietom wolno było zajmować takie stanowiska, jak:

* Skarbnik

* Główny dom (kobieta „kamerdyner”)

* Nadzorca jadalni

* Zarządca magazynu

* Zarządca zaopatrzenia w żywność

* Sealbearer (bardzo ważna rola, odpowiedzialna za plombowanie skrzynek, listów i pomieszczeń)

Wszystkie te stanowiska noszą współczesny tytuł gospodyni – dbanie o to, by szafki były pełne, posiłki przygotowywane na czas, a bogactwo rodziny pozostaje nienaruszone. W królewskich domach biurokratyczne stanowiska zajmowane przez kobiety były związane z kobiecymi aspektami królewskiego domu. Stanowiska te obejmowały:

* Nadzorca śpiewaków

* Nadzorca zabaw

* Mistrzyni królewskiego haremu

* Nadzorca domu tkaczy

* Nadzorca sklepu z perukami

Niezależnie od zajmowanego stanowiska administracyjnego kobiety nigdy nie były odpowiedzialne za pracę mężczyzn, chociaż niektóre kobiety zajmowały dość ważne stanowiska. Rzeczywiście, szósta dynastia obejmowała kobietę wezyra. Ruch sufrażystek byłby dumny.